Биотин

  • Biotin

    Биотин

    Биотин е витамин растворлив во вода кој е дел од семејството на витамин Б. Исто така е познат како витамин Х или витамин Б7. Тоа им помага на телото да ги метаболизира мастите, јаглеродхидратите и протеините, исто така, игра важна улога во здравјето на вашата коса, кожа и нокти. Витамините растворливи во вода не се складираат во телото, затоа е неопходен дневен внес. Во козметика и производи за лична нега, Биотин се користи првенствено во формулирање на кондиционери за коса, средства за чешлање, шампони и навлажнувачки агенси. Биотин ја подобрува текстурата на кремите и додава тело и сјај на косата. Биотин има навлажнувачки и мазни својства, а исто така може да помогне во подобрување на кршливите нокти.