Д-калциум пантотенат

  • D-Calcium Pantothenate

    Д-калциум пантотенат

    Д-калциум пантотенат е калциумова сол на витамин растворлив во вода, витамин Б5, присутен во растенијата и животинските ткива со антиоксидантно својство. Пентотенат е компонента на коензим А и дел од комплексот Витамин Б2. Витаминот Б5 е фактор на раст и е неопходен за различни метаболички функции, вклучувајќи го и метаболизмот на јаглени хидрати, протеини и масни киселини. Овој витамин е исто така вклучен во синтезата на липиди на холестерол, невротрансмитери, стероидни хормони и хемогло ...