dsdsg

produkt

Ksantohumol

Krótki opis:

Ksantohumol (XN) jest flawonoidem. Obecnie występuje tylko w chmielu. Zawartość ksantohumolu w chmielu wynosi od 0,1% do 1%. Ksantohumol jest słabo rozpuszczalny w wodzie i łatwo rozpuszczalny w etanolu. Ma różnorodne działania farmakologiczne. Ma szerokie zastosowanie w medycynie i ochronie zdrowia. Tymczasem ksantohumol może hamować produkcję melaniny indukowaną przez ksantynę poprzez hamowanie ekspresji tyrozynazy i pokrewnych enzymów. Jego szybkość eliminacji wolnych rodników tlenowych z organizmu jest kilkakrotnie wyższa niż w przypadku innych antyoksydantów; jego działanie przeciwutleniające jest silniejsze niż VE, 200 razy silniejsze niż resweratrol. Potrafi skutecznie wymiatać w ludzkim organizmie szkodliwe wolne rodniki. Ksantohumol hamuje aktywność cyklooksygenazy i lipooksygenazy; Zabija chore bakterie, wirusy i grzyby oraz łagodzi problemy z trądzikiem skórnym. Dlatego Xanthohumol ma perspektywiczne zastosowanie na rynku kosmetycznym. Y&R opracowuje 5% ksantohumolu, który jest kosmetyczny.


  • Nazwa produktu: Ksantohumol
  • Kod produktu: YNR-XN
  • Nazwa INCI: Ksantohumol
  • NR CAS : 6754-58-1
  • Formuła molekularna: C21H22O5
  • Źródło roślinne: Chmiel
  • Szczegóły produktu

    Tagi produktów

    Ksantohumol(XN) to prenylowany flawonoid występujący naturalnie w kwitnącej roślinie chmielu (Humulus lupulus), który jest powszechnie używany do produkcji napoju alkoholowego znanego jako piwo. Ksantohumol jest jednym z głównych składników Humulus lupulus. W ostatnich badaniach doniesiono, że ksantohumol ma właściwości uspokajające, działanie przeciwinwazyjne, działanie estrogenne, aktywność biologiczną związaną z rakiem, działanie przeciwutleniające, działanie żołądkowe, działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

    Xanthohumol-8

    Kluczowe parametry techniczne:

    Wygląd zewnętrzny Proszek o barwie od żółtego do zielono-żółtego
    Oznacz przez suszenie próbki Ksantohumol ≥5% HPLC8-PN ≥0,1% HPLC
    Kolor Zielony żółty
    Zapach Charakterystyka
    Rozpuszczalność Przestrzegaj przepisu
    Popiół Maks. 5%
    Strata przy suszeniu Maks.5,0%
    Ciężki metal Maksymalnie 10 ppm
    Pb Maks.2ppm
    Jak Maks.2ppm
    Całkowita liczba płyt Maks. 1000 jtk/g
    Drożdże i pleśń Maks. 100 jtk/g
    E.cewka Negatywny
    Salmonella Negatywny
    Okres trwałości 2 lata przy prawidłowym przechowywaniu
    Drożdże i pleśń 100 jtk/g maks.
    Salmonella Negatywny

    Źródło ksantohumolu:

    Chmiel (nazwa łacińska: Hunulus lupulus Linn.) to suszone dojrzałe kwiaty chmielu moraceae. Są jednym z głównych surowców do warzenia piwa. Mogą nadać piwu niepowtarzalny aromat i goryczkę oraz działanie antyseptyczne. Chmiel jest rozmieszczany głównie pomiędzy 35°-55° na północ i południe od równika. Roślina pochodzi z Europy, Ameryki i Azji. Dziki chmiel występuje w północnym Sinkiang, a sztuczna uprawa w północno-wschodnich i północnych Chinach. Chmiel jest również rodzajem leczniczej i jadalnej rośliny homologicznej o długiej historii użytkowania. Stosowane są głównie jako przyprawa, przyprawa, a także mogą być używane do robienia herbaty. Ludzie używają żeńskich kwiatostanów chmielu jako leku, który może poprawiać trawienie, wspomagać diurezę i łagodzić stany lękowe. Roślina jest bogata w żywicę chmielową, olejek chmielowy, polifenole, flawonoidy i inne składniki lecznicze. Ma działanie przeciwbakteryjne, uspokajające i inne funkcje farmakologiczne w leczeniu gruźlicy, neurastenii, trądu. Ma dużą wartość w branży medycznej i ochrony zdrowia.

    Xanthohumol-9

    Aplikacje:

    • Ksantohumol może działać przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu można go stosować w leczeniu trądziku i innych chorób twarzy.
    • Ksantohumol działa silnie hamująco na aktywność tyrozynazy. Może być stosowany w produktach wybielających do pielęgnacji skóry.
    • Ksantohumol jest przeciwutleniaczem, który może być stosowany w filtrach przeciwsłonecznych w celu zmniejszenia uszkodzeń skóry spowodowanych promieniowaniem UV.
    • Ksantohumol ma znaczące właściwości przeciwnowotworowe, zapobiegające rakowi skóry.

     

    Korzyści:

    Antyoksydacja

    Niemieccy naukowcy wykazali, że ksantohumol może wymiatać w organizmie wolne rodniki tlenowe. To kilka razy więcej niż inne przeciwutleniacze. Jest bardziej antyoksydacyjny niż VE i 200 razy silniejszy niż resweratrol. Jest to jeden z najsilniejszych znanych antyoksydantów. Skutecznie usuwa szkodliwe wolne rodniki z organizmu i opóźnia starzenie się skóry. Wyniki badań wskazują, że właściwości przeciwutleniające ksantohumolu można wzmocnić w połączeniu z kwasem cytrynowym, cytrynianem sodu i witaminą C.

    Wybielanie skóry

    Ksantohumol hamuje ekspresję tyrozynazy i pokrewnych enzymów, aby zatrzymać tworzenie melaniny indukowane przez ksantynę. Dzięki temu może wywierać efekt wybielający skórę.

    Antybakteryjne i przeciwzapalne

    Ksantohumol może hamować aktywność cyklooksygenazy i lipooksygenazy, dzięki czemu działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może zabijać bakterie, wirusy i grzyby. Badania sugerują, że ksantohumol i izoksantohumol mogą zwalczać wirusy cytomegalii, opryszczki HSV-1 i HSV-2. A działanie ksantohumolu jest znacznie silniejsze niż izoksantohumolu. Może złagodzić problem trądziku skóry.

     


  • Poprzedni: Pro-ksylan
  • Następny: Nikotynamid

  • Napisz tutaj swoją wiadomość i wyślij ją do nas