Ksantohumol

  • Xanthohumol

    Ksantohumol

    Ksantohumol (XN) jest flawonoidem. Obecnie występuje tylko w chmielu. Zawartość ksantohumolu w chmielu wynosi od 0,1% do 1%. Ksantohumol jest słabo rozpuszczalny w wodzie i łatwo rozpuszczalny w etanolu. Ma różnorodne działania farmakologiczne. Ma szerokie zastosowanie w medycynie i ochronie zdrowia. Tymczasem ksantohumol może hamować produkcję melaniny indukowaną przez ksantynę poprzez hamowanie ekspresji tyrozynazy i pokrewnych enzymów. Jego szybkość eliminacji wolnych rodników tlenowych z organizmu jest kilkakrotnie wyższa niż w przypadku innych antyoksydantów; jego działanie przeciwutleniające jest silniejsze niż VE, 200 razy silniejsze niż resweratrol. Potrafi skutecznie wymiatać w ludzkim organizmie szkodliwe wolne rodniki. Ksantohumol hamuje aktywność cyklooksygenazy i lipooksygenazy; Zabija chore bakterie, wirusy i grzyby oraz łagodzi problemy z trądzikiem skórnym. Dlatego Xanthohumol ma perspektywiczne zastosowanie na rynku kosmetycznym. Y&R opracowuje 5% ksantohumolu, który jest kosmetyczny.